Najczęstsze usterki ekspresów do kawy

Sprzęty bezawaryjne niestety nie istnieją. Zwykle jednak awariom ulegają urządzenia, które są często i intensywnie użytkowane, na przykład urządzenie należące do małego AGD Jednym z takich domowych urządzeń jest ekspres do kawy. W niniejszym artykule przyglądamy się najczęściej występującym usterkom tego urządzenia. Zapraszamy do lektury!

Zbyt rzadko wykonywany proces odwapniania

Wysoka zawartość takich minerałów, jak wapń, magnez, sód, potas oraz związków krzemu, chloru, fosforu i siarki powoduje powstawanie kamienia w wodzie. Powstawanie to przybiera jeszcze na sile, gdy woda jest podgrzewana i odparowuje; zjawisko to najłatwiej można zaobserwować w… czajniku. Niestety, kamień z wody odkłada się również w obiegu wodnym ekspresu do kawy. Automatyczne ekspresy do kawy posiadają specjalną funkcję odkamieniania. Dzięki temu, same informują, kiedy zachodzi potrzeba odkamieniania. Należy wtedy jak najszybciej przeprowadzić procedurę, wystarczy w pojemniku na wodę stworzyć roztwór odkamieniający i uruchomić proces. Częstotliwość wyświetlanego komunikatu zależy od ustawionego stopnia twardości wody. Twardość wody, którą wlewamy do ekspresy należy zmierzyć podczas pierwszego użycia. Producent zaleca stosować wodę z kranu lub z dzbanka filtrującego. Kategorycznie zabronione jest używanie wody mineralnej ( butelkowanej lub z dystrybutora), ponieważ zawiera ona dużą ilość związków mineralnych.Ważne aby do odkamieniania używać odpowiednich środków rekomendowanych przez producenta oraz przed rozpoczęciem procesy wyjąć filtr ze zbiornika na wodę. Warto pamiętać o tym , że regularna konserwacja  wpływa na smak kawy i pomoże uniknąć powstawania niepożądanych usterek, inaczej czeka nas wizyta w serwisie AGD.

Problemy z blokiem zaparzającym

Blok zaparzający to jeden z najważniejszych elementów ekspresu do kawy, trzeba więc go regularnie konserwować. Raz w tygodniu najlepiej wyjąć jednostkę zaparzającą, przemyć letnią wodą, bez detergentów i usunąć resztki zmielonej kawy.  Aby zapewnić płynne poruszanie się części mechanicznych bloku należy regularnie je smarować specjalnym smarem spożywczym, odpornym na wysokie temperatury. Najważniejsze elementy bloku to: prowadnice boczne, trzpień oraz tłok. Ponadto raz na kilka miesięcy konieczna jest wymiana uszczelki na tłoku. Jeżeli nie wykonujemy tego typu konserwacji, blok zaparzający będzie się zacierać, zacinać, a nawet blokować i wówczas konieczna będzie wizyta w serwisie AGD. Warto wiedzieć, że blok zaparzający jest dosyć skomplikowanym układem mechanicznym i jeśli nie przeprowadzamy jego czyszczenia regularnie, to wizyta w serwisie szybko stanie się faktem.

Uszkodzenie młynka

Młynek ekspresu wskutek niewłaściwego użytkowania może okazać się zapchany albo zalany wodą. Symptomy awarii zalanego młynka będą różne, w zależności od danego modelu ekspresu do kawy. Może to być na przykład odgłos działającego silnika młynka przy jednoczesnym braku mielenia kawy lub brak jakiegokolwiek odzewu urządzenia podczas próby zrobienia kawy. Przyczynami zalania młynka zwykle są nieostrożność użytkownika podczas uzupełniania zbiornika wodą. Młynek może również zostać uszkodzony jeżeli używamy kaw smakowych z dodatkiem olejków aromatycznych. Zawierają one cukry, które pod wpływem temperatury osadzają się na żarnach młynka,  przyczyniając się w ten sposób do jego zapchania i unieruchomienia. W takiej sytuacji najlepiej jest skontaktować się z serwisem, który szybko i skutecznie usunie usterkę.

Problem ze spienianiem mleka

Obecnie większość automatycznych ekspresów do kawy umożliwia przyrządzanie napojów mlecznych takich jak: latte macchiato, cappuccino, espresso macchiato lub flat white. Automatyczny system spieniania mleka jest jednak wymagający jeżeli chodzi o czyszczenie i trzeba regularnie o niego dbać, aby móc cieszyć się delikatną mleczną pianką.  Ekspresy posiadają  automatyczny system do czyszczenia systemu mlecznego, umożliwiający przeczyszczenie go po zrobieniu każdej kawy mlecznej. Dodatkowo  raz w tygodniu  należy dokładnie umyć w letniej wodzie wszystkie elementy spieniacza . Warto używać specjalnych środków do czyszczenie obiegu mlecznego, które zapewnią higienę oraz skutecznie usuną resztki zaschniętego mleka. W ten sposób czyszczony spieniacz pozwoli nam rozkoszować się smakiem mlecznej kawy w dowolnym momencie.

Skomentuj